Praat erover met je arts

Om zeker te zijn dat je de juiste behandeling krijgt, moet je een goed gesprek durven te voeren over je aandoening en hoe je je voelt.

Hier hebben we 6 tips die je helpen voor te bereiden op je afspraak, en om de zaken beter bespreekbaar te maken:

  1. Noteer op voorhand enkele vragen die je aan je behandelteam wilt stellen.
  2. Neem een notitieboekje mee waarin je belangrijke informatie noteert die je behandelteam je geeft.

Skater

  1. Neem, indien je dit wilt, iemand mee naar je afspraak om je te herinneren aan vragen die je wilt stellen en om mee te denken en te luisteren.
  2. Vertel over de eventuele symptomen en bijwerkingen die je hebt ervaren sinds je je behandelteam de laatste keer hebt gezien. Zo kan beoordeeld worden of je huidige behandeling al dan niet goed werkt.
  3. Als je vervelende bijwerkingen ondervindt of het gevoel hebt dat je symptomen niet onder controle zijn, vraag dan of een verlaging van de dosis of andere medicatie mogelijk is.

Naast het opstellen van een behandelplan, kan je ook bespreken met je behandelteam of er geschikte ondersteuningsgroepen in je regio zijn waar je samen met je familie of vrienden aan kan deelnemen.

Zorg dat je alles vertelt wat je hindert, niet alleen dingen die betrekking hebben op je psychosegevoeligheid. Je lichamelijke gezondheid is net zo belangrijk als je geestelijke gezondheid.

Wil je een gesprek met je arts/behandelaar over het gebruik van medicatie en over de verschillende manieren waarop medicatie kan worden toegediend? Dit hulpmiddel kun je gebruiken tijdens het gesprek, zodat je zeker weet dat jullie niets vergeten te bespreken.

Bekijk de Discussion Tool hier

PHBE/PSY/0118/0001c