Op Weg Naar Herstel

Leven met psychosegevoeligheid of schizofrenie

Psychosociale interventies zijn nuttig wanneer je een gebrek aan motivatie hebt tijdens het dagelijks leven, wat bij schizofrenie vaak voorkomt, en deze interventies helpen je om weer een normaal sociaal leven te krijgen.4

Het kan jou en je familie gelukkig maken om je opnieuw met anderen om te zien gaan zoals je dat deed voordat je symptomen begonnen, en je weer te zien deelnemen aan dagelijkse activiteiten.

Skater

Om dat mogelijk te maken, moet je je symptomen onder controle hebben en je medicatie precies zo blijven innemen als is voorgeschreven.

Fit blijven

Als je problemen ervaart met je geestelijke gezondheid kan het moeilijk zijn om goed op jezelf te passen.Iedereen, met of zonder psychosegevoeligheid, moet gestimuleerd worden om een gezonde leefstijl na te streven en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Lichaamsbeweging is goed voor je hart en longen, helpt spieren op te bouwen en versterkt de botten. Overgewicht betekent een gezondheidsrisico en lichaamsbeweging is een goede manier om gewicht te verliezen en/of gewichtstoename te beperken, want dit kan een gevolg zijn van het nemen van antipsychotica.

Naast de lichamelijke voordelen is aangetoond dat lichaamsbeweging kan leiden tot verbeterde stemming en concentratie; het kan angst en stress verminderen; en het kan helpen eigenwaarde en motivatie te verbeteren.

Door aan lichaamsbeweging in groep te doen, zoals een fitnesscursus of een partijtje voetbal, leer je nieuwe mensen kennen en verbeter je je sociale vaardigheden. Lichaamsbeweging moet haalbaar en leuk zijn, en je moet langzaam en voorzichtig beginnen.

Het is belangrijk dat je je behandelteam raadpleegt voordat je met een nieuw lichaamsbewegingprogramma begint.

Positieve werkdoelen

Psychosegevoeligheid ontwikkelt zich vaak op een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar. Jaren die bepalend zijn voor opleiding en het maken van carrièrekeuzes. De mate waarin je denkvermogen (of ‘cognitieve functies’, bijvoorbeeld concentratie, geheugen, aandacht, planningsvermogen en het vermogen om problemen op te lossen) wordt belemmerd, kan invloed hebben op je kansen om door te gaan met je opleiding of te kunnen blijven werken.

Dankzij nieuwere antipsychotica, psychotherapie en psychosociale interventies kunnen je symptomen onder controle worden gehouden, op een niveau dat je in staat stelt om door te gaan met opleiding of werk of om het weer op te pakken.

Veel mensen met psychosegevoeligheid bereiken desondanks veel en leiden een gelukkig en productief leven.

PHBE/PSY/0118/0001a