Preventie: jezelf beschermen

W at kan je doen om hiv te voorkomen? Dat heet hiv preventie, en leggen we hieronder voor je uit.

Hiv preventie verdelen we in drie categorieën:

  • Preventie/ seksuele contacten met behulp van voorbehoedsmiddelen
  • Hiv voorkomen met medicijnen
  • Preventie en handelwijze bij verslaving.

Als je jezelf zo snel mogelijk laat testen, is dat niet alleen in jouw eigen belang maar ook in dat van anderen. Het is belangrijk voor jou omdat een vroegtijdige behandeling voorkomt dat de ziekte zich verder ontwikkelt tot aids. Ook is er aangetoond dat vroegtijdig behandelen de kans op andere aandoeningen verkleint. En het is in het belang van anderen dat je weet of je geïnfecteerd bent met hiv omdat zo het risico op onbewuste overdracht kan worden vermeden.

 

Preventie/ seksuele contacten met behulp van voorbehoedsmiddelen

Het condoom is nog altijd een doeltreffend middel in de strijd tegen soa's én hiv.

Er bestaan allerlei soorten condooms en is er genoeg keuze voor iedereen: voor mannen, voor vrouwen, met of zonder latex, met een vertragend effect op de zaadlozing, geparfumeerd, geribbeld, enzovoort.

Controleer of de CE-markering op de verpakking staat (als bewijs van correcte fabricatie). Vóór gebruik van het condoom moet ook de uiterste gebruiksdatum en de integriteit van de verpakking worden gecontroleerd (ongeopend, niet doorgeprikt).

Het mannencondoom

Het mannencondoom bevat meestal al glijmiddel, maar dit kan voor meer gemak worden aangevuld met een glijmiddel op waterbasis, verkrijgbaar in de apotheek of supermarkt.

Gebruik echter geen vet glijmiddel zoals vaseline of hydraterende crème, omdat deze de latex aantasten en doorlaatbaar maken, waardoor het condoom niet meer betrouwbaar is.

Probeer het risico op scheuren te verkleinen.

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is even doeltreffend als het mannencondoom. Het voordeel is dat het kan worden ingebracht vóór je seks hebt. Het vrouwencondoom en het mannencondoom mag je niet tegelijkertijd gebruiken, omdat ze dan mogelijk niet op hun plaats blijven zitten en ze beschadigd kunnen raken door de wrijving.

Hiv voorkomen met medicijnen

Dat gebeurt met zogenaamde hiv-remmers.

PEP (Post-exposure profylaxe) en PrEP (Pre-exposure profylaxe) zijn hiv-remmers die voorkomen dat je hiv krijgt. PrEP neem je op voorhand, om het risico op hiv uit te sluiten. PEP kan je gebruiken nadat je onbeschermde seks hebt gehad met risico op hiv.

PrEP

PrEP is een methode voor de preventie van hiv, waarbij personen die geen hiv hebben, een werkzaam geneesmiddel krijgen voorgeschreven tegen dit virus.2 Dit verkleint of voorkomt de kans op een hiv-infectie. Je kunt het vergelijken met de pil voor vrouwen.

Voor meer informatie hierover, neem contact op met jouw arts.

PEP

PEP is een spoedbehandeling die zo snel mogelijk maar op zijn laatst binnen 72 uur na het lopen van een overdrachtsrisico moet worden ingenomen. Deze behandeling is bedoeld voor personen die geen hiv hebben en die zijn blootgesteld aan een onveilige situatie (bijv. seks zonder condoom of scheuren van het condoom of een prikongeval). Dit zou je kunnen vergelijken met de morning after pil.

Hoewel PEP het overdrachtsrisico aanzienlijk vermindert, biedt het geen volledige garantie.

Voor meer informatie hierover, neem contact op met jouw arts. Deze zal je verwijzen naar een gespecialiseerd centrum in het ziekenhuis (Aids Referentie Centrum).

Preventie en handelwijze bij verslaving

Bij mensen die drugs gebruiken richt de preventie zich vooral op:

  • Het gebruik van steriel injectiemateriaal voor eenmalig gebruik
  • Het gebruik van een klein stukje schoon papier of rietje voor persoonlijk en eenmalig gebruik bij het snuiven van drugs of een vergelijkbare praktijk

 

Referenties

PHBE/HIV/1218/0001a

 

General Tags: