Wat is hiv?

Infectie met humaan immunodeficiëntie virus (hiv) komt al meerdere decennia wereldwijd voor. Wanneer er geen behandeling tegen hiv wordt gestart, is dat niet zonder gevolgen. We moeten dus eerst hiv begrijpen, voor we het kunnen bestrijden.

Wat is het verschil tussen hiv en aids? Hoe kan je het virus krijgen? Wat merk je van hiv? Hoe wordt aids veroorzaakt? Hoe kun je aids voorkomen? En, wat zijn de symptomen van aids?

Hiv

Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus; de naam van het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte aids. Hiv valt de witte bloedcellen aan, deze bloedcellen zijn essentieel om het lichaam te beschermen tegen ziektes.

Er bestaan twee soorten hiv: hiv-1 en hiv-2. Hiv-1 komt wereldwijd voor, dus ook in België. Infecties met hiv-2 komen vooral voor bij mensen uit West-Afrika en ontwikkelen zich langzamer dan infecties met hiv-1.1

Hiv-positiviteit

Iemand die leeft met hiv is hiv-positief. Als een persoon hiv-positief is, betekent dat het lichaam geïnfecteerd is met hiv. Of je al dan niet hiv-positief bent, wordt bepaald aan de hand van een bloedonderzoek. Meestal wordt getest op de aanwezigheid van specifieke eiwitten.

Deze eiwitten worden antilichamen of antistoffen genoemd, en worden door het lichaam geproduceerd als reactie tegen virussen, zoals bijvoorbeeld hiv. Dus, als het bloedonderzoek heeft vastgesteld dat er hiv-antilichamen aanwezig zijn, ben je geïnfecteerd met hiv.

 

Referenties
PHBE/HIV/1218/0001a

 

General Tags: