Leven met hiv

Hoe lang kun je leven met hiv? Dankzij de combinatie van hiv-remmers is de levensverwachting van mensen die leven met hiv vrijwel gelijk met die van de algemene bevolking1. Daarnaast zijn de hiv-behandelingen minder zwaar dan vroeger wat betreft de inname en worden deze ook beter verdragen. Plannen maken en uitvoeren voor je werk, relaties, gezin en het krijgen van kinderen zijn allemaal goed mogelijk.

Gezonde voeding

Goede voeding is belangrijk voor de algemene gezondheid van iedereen, maar zeker ook voor mensen die leven met hiv. Gezonde voeding kan de afweer ondersteunen waardoor deze sterker wordt. Voor mensen die leven met hiv is goede voeding belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

Eet gevarieerd:

  • groenten
  • fruit
  • granen
  • proteïnen
  • melkproducten

Voor meer informatie rond gezonde voeding & hiv, verwijzen we je graag door naar:

https://www.levenmethiv.be/gezond-leven/lichamelijke-gezondheid-en-hiv

Slapen en rusten

We raden aan om 8 uur per nacht te slapen en ook genoeg te rusten als je vermoeid bent. Welzijn begint bij een weloverwogen afwisseling tussen slapen en wakker zijn, activiteit en ontspanning.

Bovendien kan stress het immuunsysteem verzwakken. Zorg voor ontspanning en geniet met mensen uit je omgeving, zoals je gezin, je kinderen of vrienden!

Een positieve houding en je goed voelen dragen bij aan een goede gezondheid.

Lichamelijke activiteit

Regelmatige lichamelijke activiteit is goed voor je lichaam. Je ontwikkelt er sterkere spieren door, je wordt soepeler, creëert een beter mentaal evenwicht en betere coördinatie, minder rugpijn en behoud van zelfstandigheid op latere leeftijd.

Dit is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen die leven met hiv. Hiv en de medicatie die je neemt kunnen je lichaam immers extra belasten. Sport en beweging zijn dus zeer belangrijk.

Lichamelijke activiteit vermindert het risico op hart – en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Lichamelijk actief zijn heeft ook een positieve invloed op je suiker – en vetgehalte. Bovendien kunnen botcomplicaties worden voorkomen door versterking van het skelet.10

Voor meer informatie rond sporten en hiv kan je terecht op de volgende link:

https://www.levenmethiv.be/gezond-leven/lichamelijke-gezondheid-en-hiv

 

Referenties
PHBE/HIV/1218/0001d

 

General Tags: