Hiv speelt nog steeds

In 1981 werd in de Verenigde Staten voor het eerst kennis genomen van hiv en AIDS. Eerst werd gedacht dat het een seksueel overdraagbare ziekte was bij homoseksuele mannen, maar al snel werd duidelijk dat het virus voor iedereen besmettelijk was. Intussen was er in Afrika sprake van een veel grotere epidemie, alleen met een andere benaming. Overal leidde de epidemie tot veel sterfgevallen en angst in de maatschappij. Er was weinig kennis over hoe de ziekte werd overgedragen en patiënten met hiv werden vaak gemeden14. In de afgelopen jaren zijn we vooruitgegaan met het terugdringen van nieuwe hiv besmettingen onder andere door educatie. Ook in de behandeling van de ziekte zijn grote stappen gezet.

hiv speelt nog steeds

 

Er zijn antivirale medicijnen ontwikkeld die het virus onderdrukken en zo het ontstaan van AIDS voorkomen. Met goede behandeling hebben patiënten met hiv zelfs een normale levensverwachting. Een enorme vooruitgang, maar aan het einde van 2015 waren er wereldwijd wel 36.7 miljoen mensen besmet met het hiv-virus15. Ondanks deze ontwikkelingen speelt de ziekte anno 2018 nog steeds een grote rol in onze samenleving.

Hiv speelt nog steeds

Met de campagne ‘hiv speelt nog steeds’ proberen we op een positieve manier aandacht te vragen voor hiv. Hoewel er veel is veranderd sinds de jaren tachtig - toen hiv ontdekt werd - speelt hiv nog in het leven van veel mensen. In dezelfde jaren tachtig kwamen er iconische gadgets in ons straatbeeld, die vandaag de dag nog steeds herkenbaar zijn. Maar hoe zit het met een impactvolle ziekte, die we in hetzelfde decennium leerden kennen? Met herkenbare gadgets uit de jaren tachtig brengen wij hiv top of mind. Want hiv speelt nog steeds. Aan de hand van deze gadgets bespreken we de complexiteit van onderzoek en behandeling, maar ook het bijbehorende stigma. 

 

hiv speelt nog steeds

Puzzelen naar de oplossing

Het onderzoek binnen hiv is een complexe puzzel. Ondanks grote vooruitgang binnen het onderzoek en behandeling van hiv, is de ziekte nog steeds niet te genezen. Daarom zetten onze onderzoekers zich dagelijks in om manieren te vinden om het virus definitief uit het lichaam te krijgen. Er worden stappen gezet in het verbeteren van de huidige behandelmethoden. Daarnaast doen we samen met partners onderzoek naar een hiv-vaccin. Alleen samen kunnen we de complexe puzzel oplossen.

 

luisteren met aandacht

Luisteren met aandacht

De strijd tegen hiv kan alleen gewonnen worden als alle partijen naar elkaar luisteren en samenwerken. Daarom werken we samen met verschillende partijen om hiv-medicatie ook beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Ook luisteren wij naar de patiënt, die ons helpt met de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Zij weten namelijk het best wat de impact van hiv op hun leven is.

 

Met vallen en opstaan

Vooruitgang met vallen en opstaan

Alhoewel er openlijker over de ziekte wordt gesproken, is er nog een stigma en taboe omtrent de ziekte. Door gebrek aan kennis zijn er nog steeds vooroordelen over besmetting, levensstijl en seksualiteit. Alhoewel we samen – met vallen en opstaan - grote vooruitgang hebben geboekt sinds de jaren 80, worden mensen die leven met hiv nog te vaak geconfonteerd met uitsluiting. Met elkaar willen we de vooruitgang blijven stimuleren en het stigma te doorbreken.

#HivSpeeltNogSteeds

Help je ons mee om hiv onder de aandacht te brengen? Het is heel simpel. Deel een foto van jezelf met een jaren 80 gadget en gebruik de hashtag #HivSpeeltNogSteeds. Want alleen samen kunnen we dit aan.

Vind ons via Twitter & Facebook

 

Referenties
PHBE/HIV/1218/0001e

 

General Tags: